Hattaramäen Hevostila Oy

Toiminta suunnitellaan huomioiden toiveesi ja tavoitteesi. Haluamme mahdollistaa sinulle parhaan kokemuksen luonnon ja hevosten parissa.


Green Care voimavarakeskeisen hevos -ja luontoavusteisen toimintamme peruspilareita ovat  ammatillisuus, vastuullisuus, tavoitteellisuus, yhdenvertaisuus, ihmisen ja eläimen hyvinvointi, turvallisuus, ennaltaehkäisy ja kuntouttava toiminta sekä kestävä kehitys. 

Haluamme palvelumme kautta tukea asiakkaan:

  • psykososiaalista - ja fyysistä toimintakykyä kokonaisvaltaisesti 
  • asiakkaan osallisuutta ja toimijuutta
  • yhteisöllisyyttä
  • voimaantumista
  • elämyksellisyyttä
  • aitoa vuorovaikutusta eli dialogisuutta

Green Care louonto - ja hevosavusteinen toiminta

Hattaramäki sijaitsee maalaismiljöössä Kärkölässä. Palauttava ja rauhoittava luonto hevosineen palvelee kattavasti erilaisia asiakkaita. Toiminta sopii erityistä tukea tarvitseville asiakkaille ja ryhmille. Kohderyhmämme ovat aikuiset, nuoret ja lapset, joilla on psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen suorituskyvyn liittyviä haasteita esim. keskittymiseen, elämänhallintaan tai jaksamiseen liittyviä ongelmia. Olemme erikoistuneet autisminkirjon asiakkaiden ohjaukseen, joilla esiintyy aistipulmia, mielenterveydenhäiriöitä, aggressiivisuutta, pakko-oireita. 

Tila soveltuu erityisen hyvin asiakkaille, joilla on erinäisiä haasteita sopeutua kaupunkimiljööseen.  Aistirikas luontoympäristöllä on monia hyviä vaikutuksia asiakkaan fyysiseen - ja psyykkiseen hyvinvointiin.  

Toiminta räätälöidään asiakkaan tarpeiden, toiveiden ja toimintakyvyn mukaisesti. Tarvittaessa käytämme kommunikaation tukena kuvia, pikapiirrosta tai sosiaalisia tarinoita. Voit tuoda mukanasi kommunikointikansion tai Taike- kommunikointilaitteen. Asiakkaan ja hänen verkostonsa kanssa suunnitellaan tilalla tapahtuvat toiminnot. Meille on tärkeää, että asiakas saa esittää oman näkemyksensä tapahtuvaa toimintaa kohtaan. Haluamme, että toiminnot ovat hänelle mielekkäitä, kannustavia, positiivisia ja elämyksellisiä kokemuksia. Näiden kautta asiakkaan on mielekästä lähteä myös seuraavan kerran Hattaramäelle. 

Luontoavusteisuus

Luontoavusteisuus on luontoon tukevaa ammatillista toimintaa, jolla edistetään asiakkaan elämänlaatua ja hyvinvointia. Toimintaa harjoitetaan Hattaramäellä tavoitteellisesti, vastuullisesti ja ammatillisesti. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Suomen luonnon moninaisuus tarjoaa mahtavat puitteet Green Care -toiminnalle.  Hyvinvoinnin vaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Luonnon merkitys hyvinvoinnille on merkittävä. Terveydelle haitalliset stressioireet vähentyvät luonnon keskellä jo 20 minuutissa. Asiakkaiden stressikupin nollaaminen tapahtuu turvallisesti tilamme luontoympäristössä. Tällaisissa hitaan ajan ympäristöissä keho ja mieli  sekä voimaantuvat että palautuvat arjen kuormituksista.  

Luontoavusteiset palvelumme sisältävät metsäluonnossa kävelyä, luontoilmiöiden tarkkailua sekä Elinvoimaa luonnosta- rentoutumis- ja ryhmäytymisharjoitteita.

Esimerkkejä luontoharjoitteista

Rauhoittuminen: Istahda mättäälle, näetkö metsän puilta? uppoudu tuoksujen taikaan? anna ajatusten vaeltaa, rentoutuminen laitumella, anna äänen rauhoittaa, näe luonnon kauneus, mielipaikkasi.

Virkistymiseen: poikkea polulta, bongaa luonnon taidetta, huomaa jäljet, nauti eväsretkestä luonnossa, virkisty kävellen metsän siimeksessä, kosketa luontoa.

Voimaantuminen: löydä voimavarasi, löydä itsesi luonnosta, kannusta itseäsi, voimaannu muistoista, nautitaan Hattaramäeltä käsin vuodenajoista.

Hevosavusteinen toiminta

Hevonen on hyvä kasvattaja, yhteistyökumppani  ja opettaja. Se ei syrji vaan hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet. Hevosen kanssa tekeminen on fyysisesti kuin psyykkisesti laaja-alaista ja monitasoista. Ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus vahvistaa esim. itsetuntoa, elämänhallintaa ja tunnetaitoa. Hevosavusteinen toiminta (Equine Assisted Activites eli EAA) kuuluu Green Care -kehyksen alle. Hevosavusteinen toiminta on prosessi, jossa käytetään apuna asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi hevosen käsittelyä maasta käsin, erilaisia tallitöitä, talliympäristön ja hevosen hoitoa. Ratsastustaito tai aikaisempi hevoskokemus ei ole välttämätöntä. Kyseessä on siis toiminta, jossa asiakas on mukana koko kehollaan ja mielellään. Esteenä eivät ole kömpelyys tai heikko fyysinen kunto. Hevosavusteinen toiminta sopii myös pyörätuoli asiakkaalle. Olennaista on aito vuorovaikutus ja se, että toiminta tapahtuu aina asiakkaan ehdoilla.


Tilojen esittely

30 neliön esteetön katettu patio tarjoaa suojaa jokaisena vuoden aikana. Valmistunut kesällä 2021. Lisälämmittimet antavat lisälämpöä keväästä syksyyn. Patiolle on sijoitettu kymmenen henkilön ruokapöytä, istumatilaa on yhteensä 17 henkilölle.  Pation ulkopuolelle saa sijoitettu pöytiä ja istumapaikkoja. 

17 neliön esteetön taukotupa on valmistunut kesällä 2021. Tilassa on lattialämmitys ja  ilmalämpöpumppu. Asiakkaat voivat sijoittaa jääkaappiin omia eväitä ja juomia. Sekä keittiöpisteessä on mikro, kahvinkeitin ja vedenkeitin, kahvikupit ja juomalasit. Tilasta pääsee vessaan (erotteleva kuivikekäymälä), jossa on myös käsienpesupiste. Istumatilaa on yhteensä 13 henkilölle.  Taukotupaan mahtuu kerralla kolme pyörätuolia ja heidän omat avustajansa. Tässä tilassa pidämme yleensä kukkasidontakurssit. Tilasta löytyy sammutuspeite ja ensiapupakkaus. Tuvasta voi kuunnella musiikkia. Meiltä löytyy musiikin kuunteluun Teoksen käyttölupa. Tilasta pääsee sujuvasti niin patiolle kuin hevostallin puolelle. 

Viiden hevosen tallirakennus, jossa on pesupaikka, varuste - ja rehuhuone. Ulkoa löytyvät kuivikevarasto ja lantala. Tilalla voi myös laiduntaa, ajaa kärryillä 900 m pitkää rataa tai ratsastaa valaistulla kentällä. Metsäalueelta löytyy oma pihattorakennus. Rehuhuoneesta löytyvät sammutuspeite ja palosammutin.  

Tilat ovat turvalliset, rauhalliset, suunniteltu erilaisten asiakkaiden tarpeita kunnioittaen, hygieeniset ja laadukkaat sekä EU:n-direktiivien mukaiset.

Grillikota on uniikki. Se on valmistettu tilan omista kuusista. Sisälle mahtuu kerralla 8 henkilöä. Tilaan on sijoitettu grilli, jossa voi paistaa makkaraa, keittää nokipannukahveja, loimuttaa lohta, valmistaa muurinpohjalettuja. Käytössä ympärivuoden. Kodan ulkopuolelle voi sijoittaa tuoleja. Ei ole esteetön!

Taukotuvan läheisyydestä löytyy esteetön nuotiopaikka, jonka yhteyteen on valmistumassa laavu. Vaihtoehtoinen paikka pyörätuoli asiakkaille. Nuotion ympärille voi sijoittaa tuoleja ja penkkejä. Rakenteilla esteetön laavu.

Tilalta lytyy 900 m pitkä hiekkarata (ei ole esteetön), jossa voi kävellä, ratsastaa, ajaa hevoskärryillä, hiihtää, lumikenkäillä.  Rata on turvallinen ja autoliikennettä ei ole.


Marttila monipuolisena toiminta ympäristönä

Käytämme monipuolisesti Suomen monipuolista ja ainutlaatuista metsämiljöötä asiakaiden kanssa. Metsään mennään talvella, keväällä, kesällä ja talvella.

Tallin ympäristö tarjoaa mahtavat puitteet asiakkaskäyttöön. Voimme mahdollistaa  turvallisen toiminnan jokaiselle asiakkaalle. Tarjolla on luontoalueita kuten laitumia, tallialue valaistulla ratsastuskentällä, kulkureittejä. Siirtymiset ovat paikasta toiseen sujuvia ja selkeitä. Erilaisia alueita hyödyntämällä pystymme tarjoamaan juuri sinulle uniikin mahdollisuuden esim. toiminnalle, palautumiselle, kiirettömälle kohtaamiselle, vertaisuudelle, aistikokemukselle.

Marttilan maalaismiljöö tarjoaa mahtavat puitteet asiakastyöskentelyyn. Tunnelmallinen kylä huokuu tunnelmaa ja aistillisuutta latojen,  peltojen, Marttilan kylänraitilla. Koivistontien varrella voi tavata kesäaikaan lampaita ja lehmiä.